сряда, октомври 29, 2008

Гадателката

Гадателката разглеждаше с интерес стъкленото кълбо, което проблясваше.
От няколко часа чакаше да й проговори с характерния си акустичен акцент, придружен със светлинни ефекти и гръмотевично озвучаване, но то проявяваше бебешки характер и мълчеше многозначително.
Прие го като лоша поличба, изрече няколко магически заклинания, духна за по-сигурно и загледа страшно кълбото.
Какво си позволява, ядосваше се оракулката! Да не е повредено? Болно? Или стачкува? То само това ни остава – и стъклените кълба да тръгнат да стачкуват!
Преди около три луни и половина метлите на вещиците, шапките-невидимки на магьосниците, вълшебните пръчици на феите и златният пръстен на Румборак спряха да изпълняват служебните си задължения с искания за подобряване на условията им по поддръжка и за въвеждане на нормираното работно време. И предизвиквайки всеобща паника сред работодателите си, блокираха напълно дейността им.
Застрашаваща стабилността и цялостта на Галактиката, стачката бе потушена за няколко светлинни мига от върховния главнокомандващ Гал, който заемаше и председателския пост в местния парламент. Той компенсира враждуващите страни с добре организирана седянка при петия Пандишпанов път, на добре узряла като коледна питка луна, с музика на Бетовен и сладоледени пастички с малинова заливка.
Гадателката си припомни фантастичния им вкус, докато се бореше за надмощие със своенравното си стъклено кълбо. Заслужаващо да последва примера на свои събратя и да бъде пенсионирано без време, то саботираше изключително важната мисия на господарката си да разгадае какво очакваше Галактиката през следващата високосна нощ.
Тя беше специална за всички, защото попадаше в цикъл от 28 дни, през което време ставаха странни природни катаклизми и се извършваха неблагоприятни на фондовата борса операции при съзвездието Страшния плъх. Затова бе належащо за оракулката, отговаряща и за бедствията, да разчете правилно хода на планетите през тази високосна нощ, за да прекъсне нишката на магическия кръг и да наложи пълната си власт над всичко.
Кълбото обаче се инатеше като магаре на мост и отказваше да съдейства. За целта гадателката включи на пълни обороти женските си чар и хитрост и отправи към уреда на предсказанията си примамлива оферта за пълната му поддръжка до следващата високосна нощ, само ако проговори.
Обезоръжено, то започна присветка и трещи. Обади се гласът като от подземие:
- Очаква ни много тежка високосна нощ, господарке моя, съпътствана със снежни бури и задръствания, които ще парализират цялата Галактика – най-зле ще е положението при Шестолъчката; концесионерът по поддръжката на пътната мрежа ще излъже, че е пуснал 240 снегорини да чистят и ще мародерства градоначалника за пари – предупреди го да не му се връзва на номерата и да иска компенсации; ще има повсеместна авария на електро-преносимата мрежа и няма да има ток, главно в крайните, външни планети; ще спре и парното – във вътрешните; министър-председателят ще оправдае действията на отговорните за почистването на Галактиката структури и фирми със странната подредба на планетите, а главният главнокомандващ ще му опонира, че няма никакъв ефект от тази подредба и магнитното поле не e нарушено – възползвай се от това разцепление на властимащите и организирай държавен преврат; при третото измерение ще стане нелепа злополука: ще рухне бетонна козирка връз момиче – предупреди фирмата-изпълнител за инцидента, но ако закъснееш - поне вземи записите от близката банка и ги дай на спасителните отряди, да видят, че под отломките има пострадал...
- Абе, аз да не съм Супер Любо! – възнегодува гадателката.
- Има и приятна част от моето предсказание – побърза да успокои оракулката кълбото. – Виждам, че в чест на едногодишното Еурочленство на Галактиката ни, ще осъмнем с изчистени до асфалт улици, сметоизвозването ще върви по преизпълнен график, а самата такса-смет ще се редуцира до 70 %. Залавяй се за работа!

06.01.2008

Няма коментари: