сряда, октомври 29, 2008

Страстната седмица на един митничар

Коко Мартинито, известен още като Коко Красавеца, работеше дневна смяна в митницата от деня, в който за трети път бе скъсан на изпита по право. Това немаловажно за родната икономика събитие се случи преди около петилетка, когато бащата, воден от болната амбиция за продължаване на семейния бизнес, тласкаше неистово сина си към адвокатската професия. Но последният не прегърна никак тази идея, на която робуваше целият му род от девет поколения насам, а предпочиташе да запълва времето си с физически тренировки в залата и многозначително киснене по кафенетата. Мечтата му се изразяваше в постигането на душeвна хармония с околния свят посредством ежедневното вдигане на двеста от лежанка и поддържането на контакти с особено будни и креативни в различни области персони.
Да не си помислите, че Коко Мартинито дружеше с престъпници. Не, тези хора действително бяха оперативно-интересни лица за МВР, но в най-добрия смисъл на думата. Първите биваха тайно внедрявани в престъпни групи и снасяха информация на вторите, които бързаха да я оползотворят по най-рационалния начин. Схемата работеше като добре смазана машина и носеше зашеметяващи резултати.
За кратък отрязък от време бяха хванати и осъдени едни от най-знаковите фигури в подземния свят, за което спомагаха и някои техни характерни физически белези като рязане на уши и чупене на крака. Защото в тъмното нямаше как да бъдат сбъркани от органите на реда. В други случаи личната саморазправа между мафиотите изпреварваше полицията и отваряше работа на съдебните лекари. За щастие тези "инциденти" бяха малобройни и не можеха да почернят резултатите от напредъка в борбата с организираната престъпност.
В такава динамична среда, заобиколен от верни и отдадени на различни тайни мисии приятели, Коко Мартинито подходи отговорно към проблемите на обществото и съвсем заряза правото. Още повече, тази професия му се струваше адски безсмислена и снобарска. За него уличното право важеше с пълна сила и го прилагаше при необходимост. А когато го скъсаха и на третия изпит, отиде директно при шефа на митницата и го помоли да го назначи на работа. Директорът участваше също в тайните разработки на МВР и го прие с отворени обятия.
Така започнаха мъките христови на младия митничар, поел нелеката задача да следи изкъсо своите колеги дали обслужват вежливо пътниците, допускат ли натрупването на опашки пред гишетата и забавяне на работата, които ощетяваха републиканския бюджет със стотици хиляди левове. Самият той заживя в малък апартамент, караше Лада 5-ца и участваше редовно в екологични проекти за засаждане на дръвчета и чистене пред блока. Понеже кварталът му беше много замърсен и неприветлив.
Когато навърши 33, направи най-големия си бум в работата в рамките на Страстната седмица. Това коренно преобърна живота му и положи основите на едно ново начало.
На Велики понеделник залови няколко румънци на гишетата, преди да окупират отрaно родните плажове. Получи личните благодарности на министъра на икономиката, посочил повишаването на цените по морето през летния сезон като основна причина за високата инфлация в страната за миналата година.
На Велики вторник недопусна изтичането на компютърни мозъци извън страната, заради което министърът на труда и социалната политика обяви поредното понижение на социалните осигуровки с цели десет пункта.
На Велика сряда му поблагодари и министърът на администрацията, понеже хвана огромна пратка с избирателни кутии за бюлетини. А новите избори наближаваха.
На Велики четвъртък пресече таен канал за контрабанда на коркови тапи. От това се изстреля като ракета брутният вътрешен продукт на страната и се учетвориха постъпленията в хазната.
На Разпети петък не му провървя много. При остро стълкновение с две циганки, опасани през кръста със златни накити, Коко Мартинито получи тежък удар в брадичката и изпадна в нокаут.
Беше откаран в болницата, където дойде в съзнание чак на Великден след серийни безкръвни интервенции. Там съобщи, че Светият Граал е заровен под Народното събрание, което налагало неговото разрушаване, за да се извади съдът невредим. И оттогава се посвети изцяло на делото на Иисус.

28.04.2008

Няма коментари: